Inspirace z Hudební kultury - RAY CHARLES

22.12.2021

Hudební kultura je souhrnný název pro: všechno poučné, zajímavé a hodnotné, co může nabídnout tisícileté lidské snažení tvořit a poslouchat muziku. 

Přemýšleli jste někdy o tom, že kdyby nebylo na Zemi člověka, nezněla by na ní žádné melodie a písně, zkrátka žádná hudba? 

Hudba a vše, co s ní souvisí: tóny, noty, hudební nástroje, zpěv, písně a skladby, orchestry i sbory - to a nekonečně mnoho dalšího stvořili lidé, pro potěšení svých uší. 

Pro každý lidský smyslový orgán máme kolem sebe něco, co ho umí potěšit. Není třeba dlouze vysvětlovat: nekonečné regály sladkostí a lahůdek v našich obchodech svědčí i tom, jak moc rádi lidé potěší svojí chuť dobrým jídlem a pitím. Obrovský business s parfémy a deodoranty svědčí o oblíbeném uspokojení našeho čichu. Spojení všech smyslu dohromady v podobě skvělého jídla, na které je krásný pohled, výborně voní, úžasně chutná, prostřeno je na hedvábném, na omak příjemném ubrusu a k jídlu hraje oblažující hudba - je zážitek, za který rádi  utratíme vysoké částky z našich vydělaných peněz. To vše dohromady svědčí o tom, že my lidé nacházíme velké potěšení, často i životní účel a snad i zdraví a radost v prožitcích, které uspokojují naše smysly. Smysly jsou spojením s duší a tak se prostřednictvím těchto smyslových zážitků nějak dotýkáme těch nejniternějších částí nás samotných. 

Fenomén produkce lidmi stvořené hudby je v tomto ohledu naprostý vrchol naší touhy po uspokojení jednoho smyslového orgánu. 

Zkusme chvíli zauvažovat: my lidé máme oči, kterými vidíme barvy a tvary. Nepřeberná kombinace barev a tvarů, kterou nám nabízí svět kolem nás, tvoří potravu pro naše oči. Všemu kolem nás jsme přisoudili hodnotu krásy, nebo ošklivosti. 

Co třeba módní průmysl? Není to jedna obrovská snaha potěšit oči krásou? 

Výtvarné umění, architektura, design všeho kolem nás - aut, nábytku, domácích potřeb - vše, na co si vzpomenete, kultivujeme my lidé k obrazu krásy, která potěší naše oči. 

Když budeme uvažovat dál, gastronomie a naše chuťové pohárky, parfumérie a náš nos, jemné látky a tkaniny, nebo zvířecí srst a náš hmat a kůže a naposledy ... naše uši a lidská hudba . ... další obsah článku je v přípravě


Stylový byt © Všechna práva vyhrazena 2021
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky