Kameny zmizelých 

05.10.2021

Stolpersteine - česky též kameny zmizelých, doslova "kameny, o které je třeba klopýtnout" (zavadit pohledem), jsou dlažební kostky s mosazným povrchem, vsazené do chodníku před domy obětí holokaustu a nacistického režimu. Původně šlo o projekt německého umělce Guntera Demniga, který první kámen položil 16. prosince 1992 před radnicí v Kolíně nad Rýnem a pokládá je dodnes po celé Evropě. Od roku 2008 se Stolpersteine nacházejí i v chodnících ve městech České republiky.

Toto je citace, kterou svým čtenářům nabídne Wikipedie po zadání hesla: Kameny zmizelých.

Položení 4 kamenů zmizelým obětem nejenom holokaustu, ale v tomto konkrétním případě, také následného totalitního režimu, u nás v Jičíně, se v úterý 5.10.2021 zúčastnila i naše škola. Tedy přesněji řečeno paní učitelky Šárka Rejšková a Pavla Novotná svojí hrou na dvě příčné flétny doprovodily událost, citlivou pro přítomné pamětníky a potomky obětí a poučnou pro diváky z řad studentů Lepařova Gymnázia a Obchodní akademie v Jičíně - totiž položení Kamenů zmizelých před dům "U zlatého lva" na Valdštejnově náměstí, kde žila a pracovala rodina Goliathova.

Původem židovská obchodnická rodina se v Jičíně usadila začátkem 20. století a později se její členové stali jedněmi z nejvíce prosperujících obchodníků v kraji. Antisemitistická nálada a pozdější odsun do koncentračních táborů zasáhl rodinu Goliathů bez výjimky a osudy jejich členů jsou tragické a bolestné tak, jak jsme už asi "zvyklí" vídat a čítat pokud se z tepla svého bezpečného pokoje rozhodneme podívat na film, nebo přečíst knížku s válečnou tématikou.

Události válečných a bohužel i následujících let jsou hluboce traumatizující a je znatelné, že jako lidský kolektiv jsme se s nimi ještě úplně nevyrovnali. Při podobných příležitostech, jako je třeba položení kamenů Stolpersteine, na nás příslušníky "šťastných" generací, kteří se s ničím podobným setkávat nemusejí (doufejme a přičiňme se o to, aby to tak zůstalo) doléhá kromě pocitů lítosti a účastného zájmu také nepřiznaný pocit že "nám se to stát nemůže!" ...

A kolikrát už se na celém světě, mezi lidmi v osobních životních příbězích ukázalo, jak naprosto mylný a samolibý pocit to je.

Iniciativa lidí, jako je pan: Judr. Martin Kryl, který pro tento účel městu daroval 4 měděné kameny a pro návštěvníky připravil a přednesl prezentaci o osudech rodiny Goliathových, se kterou je osobně spřízněn, nás současné a budoucí lídry společnosti upozorňuje právě na to, že pokud už opravdu nechceme nikdy něco podobného zažívat, tak to především nesmíme dovolit!

Ani ve velkém - v politických rozhodnutích, ani v malém - v rodinách a mezi přáteli.

Nezbývá, než si přát, abychom naši budoucnost uměli řídit tak, že časem traumatizující zážitky z naší společnosti vyprchají, budou skutečně zapomenuty a nebude už nikdy potřeba nic zlého připomínat. 

Stylový byt © Všechna práva vyhrazena 2021
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky