Modrotisk - kulturní dědictví, které nás spojuje  

17.11.2021

Modrotisk - znáte to? 

Ubrusy, povlečení, zástěrky, výplně proutěných košů, látkové panenky a mnoho, mnoho dalšího se už po staletí vyrábí technikou obtisku formiček s lidovými motivy na bílé plátno, které se pak namočí do modré barvy. Po vyprání a usušení látky vznikne nezaměnitelný dekor o kterém se většinou domníváme, že patří jen do naší česko/moravsko/slovenské, lidové a řemeslné tvořivosti, že zkrátka jen naše prabáby a prapratety chodily do kostela a ve svátek, v modrotiskovém šátku .. 

Taky si to myslíte? Že máme u nás na modrotisk patent? 

No něco z historie modrotisku se u nás najít dá, třeba: několik desítek dřevěných, modrotiskových  forem v našem regionálním jičínském muzeu, nebo také sbírky muzea v Nové Pace, kde se vedle vzorníků nachází dokonce více, než 300 ks ručně vyřezávaných forem. Něco tedy o modrotisku víme, ale rozhodně v tom nejsme sami. 

Například takové Holandsko se honosí prvenstvím při výrobě modrotisku, protože se v tamních dílnách začaly už v 17.století barvit látky rostlinou Indigo, která se k výrobě modrotisku používá dodnes. Německo a Maďarsko si v modrotisku také libují. Obě jmenované země, společně s Českou a Slovenskou republikou požádaly v roce 2018 o zapsání Modrotisku na seznam nehmotného světového kulturního dědictví UNESCO a této společné žádosti bylo vyhověno. 


Co má tedy naše škola společného s Modrotiskem? 

Už celkem 3 úžasné a kreativní workshopy, konané:

  • poprvé - u nás v Jičíně v rámci festivalových dní JMP v roce 2020
  • podruhé - ve slovenském Martině 9.9. až 12.9.2021
  • potřetí - v holandském Hoogeveenu 30.9. až 3.10.2021


A o co tedy šlo a co se na workshopech dělo?

Všechno to začalo "Partnerským městem".

Oblíbená, rychlá sonda na Wikipedii: "Partnerská (družební) města jsou taková města, která se i přes své geografické vzdálenosti a politické rozdíly spojila, aby pěstovala vzájemná kulturní pouta a kontakty mezi svými obyvateli. Mají často podobné demografické i jiné charakteristiky, někdy také podobnou historii. Takováto partnerství vedou často k výměnným studentským programům a také k ekonomické a kulturní spolupráci." - konec citace. 

Věděli jste, že Jičín má také své partnerské město?

Je to slovenský Martin. Tomuto městu byla, v roce 2020 jako vedoucímu projektu, schválena žádost o grant z Mezinárodního vyšehradského fondu v celkové výši 10 000 EUR na realizaci projektu: "Modrotlač - kulturné dědictvo, které nás spája."

Do projektu jsou zapojena partnerská města města Martina - Jičín (Česká republika), Békéscsaba (Maďarsko), Kalisz (Polsko) a Hoogeveen (Holandsko).

Cílem projektu bylo zapojit děti z uměleckých škol v Jičíně, Martině a Hoogeveenu do ruční výroby modrotiskových látek, aby tato unikátní metoda nebyla zapomenutá. Výuky a prezentace techniky se ujal pan Peter Trnka, majitel jedné s posledních modrotiskových dílen v naší blízkosti, sídlící ve vesnici nedaleko Bratislavy s poetickým názvem: Ivanka pri Dunaji.

Bližší informace o panu Peterovi i jeho dílně najdete na webu: https://www.modrotlac.sk/

Naše škola se stala pořadatelskou organizací prvního workshopu (fotografie z akce si můžete prohlédnout v galerii výše). 

Zbývajících dvou návštěv měst Martin a Hoogeveen se zúčastnila naše paní ředitelka: Jaroslava Komárková, společně s paní Alenou Stillerovou, referentkou cestovního ruchu, městského úřadu v Jičíně. Za ZUŠ Martin byl přítomen tamní pan ředitel Pavol Zápotočný a také ředitel umělecké školy Sealta Hoogeveen pan Gerrit Jan Rutgers.

Tato skupinka vyslanců našeho kulturního dědictví se díky krásným společným zážitkům stala "partou uměleckých přátel", kteří nezůstanou jen u ojedinělého projektu. Další vlaštovkou, této mezinárodní spolupráce jsou unikátní CORONA koncerty, které můžete najít na našem You Tube kanálu. Zde se v online prostředí potkali mladí umělci ze třech států a v době hluboké, Covidové karantény vytvořili úžasné pásmo hudby, pro své posluchače. 

Věříme, že akce Modrotisk a CORONA koncert nejsou to poslední, co tito "tři Muškerýři" ZUŠ ředitelských křesel vymyslí a společně s námi učiteli a Vašimi dětmi připraví, třeba i Covidu navzdory. 

Modrotlač nás tedy zcela určitě spojila a dál se necháme překvapit, co nám toto spojení ještě v budoucnu přinese :-)


Stylový byt © Všechna práva vyhrazena 2021
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky