A přece svítí !!! :-) 

28.11.2021


"A PŘECE SE TOČÍ!!!" ....Galileo Galilei 

(15.2.1564 Pisa - 8.1.1642 Arcetri nedaleko Florencie) toskánský astronom, filosof a fyzik

Příběh o větě "A přece se točí" známe z hodin dějepisu asi všichni. Galileo Galilei - duchem osvícený astronom a fyzik, díky svému celoživotnímu úsilí, podal v 16 století první přesvědčivé důkazy o faktu, že naše planeta je koule, která se otáčí kolem Slunce. V době hlubokého, dogmaty a inkvizicí svázaného středověku, to byla nejen revoluční myšlenka, ale také život ohrožující vědomost, která Galilea přivedla na pokraj smrti umučením. Tehdejší učená společnost se na Zemi dívala, jako placatou plochu, okolo které se vše pohybuje v přikázaném směru. Takový úhel pohledu nebyl pouze neznalým výmyslem lidské představivosti, ale také potvrzováním doktríny o člověku, který je vládcem veškerého stvoření. Člověk ovládá Zemi, okolo které se Slunce otáčí, jako kolem svého centra. Galileo Galilei svým výzkumem o opačné zákonitosti oběhu vesmírných těles ukázal na to, že nejsme středobodem Vesmíru, ale jeho součástí a náš pobyt na této Zemi podléhá mnohem silnějším zákonitostem, než jsou naše lidské úsudky a plány. Poté, co byl Galileo inkvizičním tribunálem donucen podepsat odvolání všech svých výzkumů, údajně povstal a před svými soudci a prohlásil větu, která ho i přes podepsané odvolání mohla stát život: 

"A PŘECE SE TOČÍ!" ....

Proč o tom mluvím a v nadcházejícím adventu připomínám tolik let zašlý osud jednoho velmi pokrokového člověka? Protože s trochou nadsázky si my všichni, co jsme se v neděli 28.11. spontánně sešli na Valdštejnově náměstí můžeme říci: "A PŘECE SVÍTÍ!" 🙂


V podvečerních hodinách první adventní neděle v roce 2021 zažil Jičín něco, co svým významem možná překonalo původně plánovanou akci k rozsvícení vánočního stromu.

Kdybychom mohli, udělali bychom toho víc a možná i s kvalitnějším zázemím, větším publikem a propracovanější organizací, ale nemohli jsme.

My, učitelé ZUŠ jsme, jako organizátoři prvního adventního odpoledne, už v říjnu začali s dětmi plánovat a nacvičovat vystoupení, kterým jsme chtěli oslavit nadcházející čas a přivést své diváky do svátečního rozpoložení. S postupem týdnů jsme však, za velkého zklamání dětí i nás samotných, museli ze svých plánů ustupovat a ořezávat je, až nakonec nezbylo nic jiného, než je všechny zrušit. Přišla vládní opatření, která v reakci na stupňující se "nemocnou" situaci nařídila odvolat veřejné akce, trhy i koncerty. Nezbylo nám vlastně nic, co bychom mohli nějak ovlivnit, zajistit, zorganizovat. 

Museli jsme uchlácholit děti tím, že aspoň zazpíváme sami sobě a to 14.12. kolem 16:30h na arkádách naší Zušky. 

Zůstala nám ale vůle udělat aspoň něco, co ten advent trochu oslaví a "nakopne" sváteční atmosféru. Domluvili jsme se tedy, že z oken Porotního sálu v neděli zahrajeme a zazpíváme ať se děje, co se děje. I když na náměstí nikdo nebude, tak si počkáme na rozsvícení stromu a připomeneme si, že začátek adventu je okamžik, který má pro lidi něco znamenat.

A víte, co se stalo? 

Zafungovala nějaká vyšší moc. Možná něco z té síly, která způsobuje, že se Země točí kolem Slunce provedla i to, že se na náměstí neorganizovaně a zcela spontánně sešla možná stovka lidí, které to prostě vytáhlo k vánočnímu stromu i přes to, že se na náměstí se nic zvláštního konat nemělo. 

A přece se něco dělo!

Zpívalo se, povídalo, tleskalo a nakonec se přece jen rozsvítil vánoční strom a s ním celý Jičín. Všechna vánoční světla rozzářila město pro tento čas nejdelších nocí, který přichází 4 adventní týdny před 24. prosincem, slunovratem, Štědrým dnem.

Atmosféra toho odpoledne byla úplně jiná, než bývá za okolností, kdy je vše dovoleno a umožněno. Lidé byli vstřícní, dojatí a vděční i za tu trošku předvedeného umění. 

Nikdo nekritizoval organizaci, nikdo si nestěžoval na to, že je špatně vidět, či slyšet, nebo že je něčeho moc a jiného málo. 

Všichni zúčastnění diváci tam prostě jen s námi byli a těšili se z toho kousíčku "ukradené" radosti Covidu a opatřením navzdory. I přes ty smutné a tíživé zprávy posledních měsíců jsme ten advent zahájili písničkou, smíchem, radostí a světlem a v neposlední řadě také sounáležitostí a přívětivým lidským společenstvím. 

" A PŘECE SVÍTÍ!!"

Co k tomu dodat?

A přece je to stále adventní čas, co máme právě před sebou. Čas laskavosti a přemýšlení o dobru více než o těžkostech a trápení. 

Pro letošní Vánoce bych na závěr měla jednu, doufám prediktivní repliku pro nás všechny: 

"A PŘECE, AŤ JSOU ŠŤASTNÉ A VESELÉ!"

PS: Pro připomínku si pusťte naše vánoční video níže

https://www.youtube.com/watch?v=WWYZzgaUJCQ


Stylový byt © Všechna práva vyhrazena 2021
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky